Правила да управляваш строителен обект

Правила да управляваш строителен обект

В тази статия бих искал да споделя една малка част от натрупания опит за управление на строителни проекти. Като споменавам за опит, бих искал да спомена и цифрата около тридест и пет години. Работил съм по времето на социализма и по времето на така наречения преход. През тези години натрупах много опит, преминах през много трудности и превратности.

В началото по строителните обекти трупах опит, но всичко ставаше някак много трудно. Въпреки че на пръв поглед всичко изглеждаше добре, нещо не ми достигаше, за да разбера за какво става дума. Оказа се, че това нещо е много просто и въпреки че съм строителен инженер с профил организация на строителството, дълги години не можах да го осъзная.

След като мина доста време разбрах, че това просто нещо, което ми е липсвало, е организацията на правилата или казано със съвременната терминология – технологията за управление на проекти. Разбрах нещо много важно – няма никакво значение колко голям е проекта, той трябва да се управлява професионално по правила. Започнах да изучавам правилата за управление на проекти и да ги прилагам на практика. През 2006 г. създадох фирма за управление на строителни проекти. Проектите започнаха да следват един след друг с различна големина и срок, но правилата бяха едни и същи за всички. Повечето от обектите бяха изпълнени съгласно червената книга на FIDIC.

Със задоволство мога да кажа, че успеваемостта е много голяма. Сред тях има реализирани, както малки, така и големи проекти. Като под големи разбирам обекти с над петдесет хиляди квадрата разгъната площ.

Три са основните параметри, по които се управлява един проект. Това са управление на обхвата, управление на времето и управление на бюджета. В два от тях постигнах значителен напредък и опита в тях бих искал да споделя. Това е управлението на бюджета и времето.

.

Управление на бюджета

Създадохме най – добрата строителна програма за ценообразуване и бюджетиране Project Estimator. Това е програма, с която могат да се остойностяват всякакъв тип обекти и да се правят различни бюджети. Програмата ползва над седемдесет хиляди готови анализи от УСН, АСН и ТНС, над пет хиляди вида материали.

Към програмата започна издаването на актуализирани сметни норми, които позволяват създаването на по – точни бюджети и разчети. Защо смятам, че това е най – добрата софтуерна програма с тази тематика? Представете си, че имате задача да изготвите варианти за бюджет от една сметка с осемстотин позиции, разделени по подобекти и части. С модула за симулация към програмата Project Estimator това е много лесно.

Подобно на скала за повишаване и намаляване на звука, така и в програмата може да променяте основни параметри в ценообразуването (часова ставка, процент допълнителни разходи и процент печалба). Промяната се отразява във всичките осемстотин анализа. Правите това упражнение няколко пъти и имате решение на задачата с няколко варианта на резултата. Разбира се, програмата позволява и всички други операции по изготвяне на сметката и получаване на справки с различни опции и всичко, което се сетите в ценообразуването.

.

Управление на времето

Една от уникалните функции на Project Estimator е модула за импорт на данни към MS Project . Знаем много добре, че MS Project е една от най – добрите световни програми за управление на проекти. Тук е момента да ви спомена един факт от практиката, че на един от обектите ръководителя на проекта, разбира се английско говорящ, забрани правенето и използването на графиците за изпълнение да бъдат на Excel. Всичко трябваше да бъде на MS Project, а годината за която става дума, беше двехилядната.

Ако продължим с примера, даден по – горе, си представете, че може да импортирате сметката в MS Project с цялата направена структура и ресурси от данни за човекочасове и материали. Така може да се изготви актуален линеен и мрежови график и да се установи критичния път, резервите и други параметри. При управление на времето за един обект е най – важно да имаме вярна основа, върху която да правите разчетите и да следите напредъка на работа. По този начин с интеграцията между двете програми могат да се постигнат сериозни резултати.

Тъй като в статията споменах, че това е една малка част, бих искал да завърша с препоръка към всички млади инженери, които се занимават със строителство. Първото нещo, което трябва да направят, независимо от своята професионална подготовка, е да изучат правилата за управление на проекти. По възможност в специализирани курсове.

Второто много важно нещо, което трябва да направя,т е да спазват тези правила.

.
.
.
.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s