Разходни норми за струни и напрегаема армировка

Разходни норми за струни и напрегаема армировка

СТРУНИ – НАПРЕГАЕМА АРМИРОВКА

Напрегаемата армировка се изпълнява от високоякостни телове /струни/ с диаметър 5 ÷ 7 mm или от усукани въжета /кабели/ с диаметър 15 ÷ 18 mm. Армировката се приготвя във вид на снопове с плътно или неплътно напречно сечение. В един сноп с плътно сечение се поставят до 7 струни и се завързват в краищата им с тел. Сноповете с плътно сечение се образуват, като струните се нареждат около централно разположени спирали и се свързват с намотки от високоякостен тел през 1.0 ÷ 1.5 m. В този случай в един сноп се обединяват обикновено до 12 струни.

Струнните снопове се приготвят на специални инсталации, където последователно се извършват следните операции:
» почистване
» изправяне
» нарязване на определена дължина
» нареждане върху шаблона
» свързване в снопове

ЗАКОТВЯЩИ СРЕДСТВА И НАПРЯГАНЕ

При формуването на елементите, в тях се оставят канали за напрегаемата армиривка. Те се образуват от гладки безшевни или релефни тръби. Гладките безшевни тръби се завъртат около оста си през всеки 10 ÷ 15 min по време на бетонирането и след това те се изваждат от елемента 3 ÷ 4 h след бетонирането с помощта на лебедка. Релефните тръби остават бетонирани. Те се поставят във формата и се укрепяват с метални фиксатори, за да не се разместят при бетонирането.

При конструкции с дължина до 18 m напрягането става само от едната страна. От другата струнният сноп се закотвя към стоманобетоновата конструкция. Използват се котви с клиново действие, състоящи се от котвена плоча и клин.

Армировката се напряга чрез хидравлични преси с двойно действие. Първоначално струните преминават свободно между котвената плоча и клина и се закачват към пръстена на пресата, която напряга армировката. При достигане до проектното напрежение, се задейства буталото, което набива клина в котвената плоча и закотвя напрегната армировка.

При конструкции с дължина над 18 m армировката се напряга и от двете страни. От едната се напряга, докато достигне половината от проектната напрягаща сила и се закотвя, след което напрягането продължава от другата страна. Армировката се напряга със сила 1,1 пъти от необходимата напрягаща сила, задържа се 10 min в това положение, след което напрягащата сила се намалява до проектната й стойност и вторият край на армировката се закотвя в елемента.

След напрягането каналите с напрегнатата армировка се инжектират с цименто-пясъчен разтвор за предпазване на армировката от корозия и осигуряване на сцеплението й с бетона. Местата на котвите също се замонолитват.

.


Тази статия е извадена от РСН 03: Бетонови конструкции, която можете да
.
Поръчайте или Първо да разгледате

.


.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s